Мудри при проблеми със затлъстяването

Автор: Милена Колева

Линга Мудра – Повдигащата Мудра

Линга мудра се използва при всички простудни заболявания на гърлото и белите дробове – разтваря натрупания секрет; лекува тежки настинки и бронхиални инфекции; спира производството на слуз; при дихателни проблеми, свързани с промяна на времето; кашлица; хрема; синузит. Регулира телесната температура; енергизира тяло; повишава имунитета; влияе при наднорменото тегло. Дарява духовна устойчивост.

Изпълнява се като пръстите се сплетат, палецът на едната ръка сочи нагоре, палецът и показалецът на другата го обхващат като се допират.

За профилактика се прави веднъж дневно 15-20 минути.

За лечение се прави 3-4 пъти дневно по 15 минути.

С цел отслабване се прави 3 пъти на ден по 15 минути. Прекаляването води до апатия, летаргия, инертност. Трябва да се пие достатъчно чиста вода, за да може организмът да изхвърля натрупаните отрови.

Наднорменото тегло се дължи на натрупани в организма неусвоени вещества, мисли, емоции. Линга мудра ще раздвижи всичко непреработено, което се е акумулирало в тялото.

Шива Линга Мудр – Вълшебната Мудра

Шива Линга Мудр зарежда с енергия, избавя от депресия, униние, неудовлетвореност от живота.

Техника на изпълнение:

седнете в поза Лотос, изключете вътрешния монолог, изправете гърба си; изправете палеца на дясната ръка, насочете го нагоре, стиснете останалите пръсти в юмрук, вътрешността на дланта трябва да е обърната към вас; стиснете пръстите на лявата ръка заедно, поставете дланта хоризонтално, с вътрешната страна нагоре. Свийте леко ръката си, така че да наподобява купа; поставете дясната ръка върху купата в гореописаното положение; задръжте мудрата поне 5 минути в момент, когато е необходимо, или ежедневно по 2-3 пъти на ден. Препоръчва се, да се прави 7 дни подред.

Притви Мудра – Мудрата на Земята

Изпълнява се като се докосне върха на безименния пръст с върха на палеца. Леко се натискат тези два пръста, а останалите се задържат изправени.

Препоръчително е да се изпълнява сутрин, но може да се прави и в друга част на деня. Сяда се в Лотос и ръцете се поставят на коленете с изпънати лакти. Мудрата, трябва да се прави при чувство на стрес или изтощение. Комбинацията на тази мудра с позицията Лотос веднага ще донесе ободряващ ефект.

Сурия Мудра – Мудрата за отслабване

Сурия Мудра помага за загубата на тегло, защото тя изпълнява функцията за активиране на слънчевия, огнен елемент в организма, което води до подобряване на храносмилането и метаболизма.

Сурия Мудра е полезна и при настинки защото повишава телесната температура.

Сурия Мудра активира стихията на Огъня и гаси стихията на Земята в организма. „Сурия“ означава „слънце“, а „мудра“ означава „жест“.

Изпълнява се в поза Лотос като се сгъне безименният пръст към основата на палеца, така че палецът да докосва ставата на безименния пръст. Ръцете се поставят на коленете, дланите сочат нагоре По този начин елементът Земя, разположен в безименния пръст се гаси, а елементът Огън, разположен в палците, се активира.

Колкото по-силно палецът натиска безименния пръст, толкова повече се разгаря вътрешният огън.

Останалите три пръста са в изправено положение, ръката не се напряга.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *